Тлеещите проблеми в сектор „Животновъдство“, които с години излизат на повърхността, след това се потапят, измествани от по-злободневни теми, в последните две седмици се превърнаха в истинско буре с барут, а чумата по овцете и козите драсна клечката на фитила. 
 
 
На 2 юли ВАС отмени чл. 23 от „любимата“ на млечния сектор Наредба №3 и два дни по-късно от няколко овцевъдни асоциации, начело с НОКА, обявиха, че искат оставките на зам.-министъра на земеделието, храните и горите (тогава – бел.ред.) д-р Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. 
 
В мотивите си организациите посочваха, че точно тези хора са сред виновниците за състоянието на сектора и ги обвиниха във „водене на неадекватна с нуждите на бранша политика, създаваща противопоставяне и невъзможност за решаване на наболели въпроси в сектора“. В декларацията бе записано още, че посочените експерти „нямат морално право да заемат повече позиции, касаещи вземането на национално отговорни решения“.
 
НОКА обявиха, че отмененият вече чл. 23 от наредбата е нанесъл значителни вреди на сектора. Заради него стопаните на десетки хиляди животни не са успели да се възползват от полагащите им се субсидии. 
 
Ставките по de minimis не удовлетвориха животновъдите, които миналия петък блокираха пътя София-Варна, а успоредно с това протестите на стопаните от районите с чума спираха ветеринарите да умъртвят животните. 
 
През уикенда пък в село Шарково дори се наложи министър Румен Порожанов да бъде изпратен с разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да успокоява протестиращите. НОКА поиска освен Димитров, Праматаров и Възелова, и Бойко Синапов да напусне поста си като съветник на министъра. 
 
Факт е, че беше обявен и консултативен съвет по животновъдство – той се състоя вчера и на който журналистите бяха поканени да чуят какво е решено. 
Оказа се, че няма нищо решено, а само ще се търсят решения. Което означава, че до този момент или не е търсено, или по някакъв начин ръководството на министерството е смятало, че нещата ще се уталожат. 
 
Стигна се и до днешния ден, когато четирима души на ръководни постове в аграрното министерство – Цветан Димитров, Георги Праматаров, Златка Възелова и Бойко Синапов са освободени от постовете си и то от премиера Борисов и то след категоричните и почти отчаяни действия на животновъдите, чието търпение преля. 
 
 
Следва да си зададем няколко въпроса оттук нататък. 
- Обявеният за приоритетен сектор и получаващ подкрепа от Европа и държавата сектор „Животновъдство“ наистина ли е приоритетен и дали средствата, насочени към него постигнат целта си? 
 
- Вложената инвестиция под формата субсидии и подкрепа в сектора дава ли своята възвращаемост и какъв е нейния знак – плюс или минус?
 
- Смяната на четирима души с този ресор ще доведе ли до нужните подобрения  на сектора, както им се иска на всички животновъди? 
 
- Не трябваше ли да се поиска и оставката на ръководството на БАБХ?
 
- Кой ще поеме овакантените постове?