Наводненията в Северозападна България в края на миналата седмица могат да окажат негативно влияние върху лозята. Освен маната, която застрашава растенията точно в този сезон, лозите може да бъдат увредени и от самия порой.

ГласувайтеОт какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

„Моето лозе беше във вода с височина над половин метър. Вижда се на снимката. Оттичаше се 3 дни. И сега е кално, но ще трябва някак си да вляза и поне да напръскам поне с листен тор. Притесненията ми са свързани с така наречената асфикция на корените. Според това, което знам само 30 минути под такъв слой вода са достатъчни, за да се задушат и да започнат да гният най-слабите части на корена и това бавно, но сигурно да убие растението. Да не говорим, че при мен не става дума за такъв кратък период от време, а за повече от 72 часа даже!“, разказва за опасенията си лозарят Асен Георгиев.

Другото, което се кани да направи е да разкопае земята в първия момент, в който е възможно.

„Сега от 2 дни подухва вятър и в него ми е надеждата – дано изсуши поне повърхностния слой на земята достатъчно, за да можем да влезем да обработим почвата, която се е сбила от голямото количество вода и на места даже вече зеленее. Ще трябва да напръскаме и срещу мана, защото още на другия ден след пороя слънцето напече и със сигурност ще пострадат и листната маса, и все още дребния плод“, обяснява Асен.

Според него, каквото и да прави, реколтата тази година няма да е добра заради наводнението, но смята, че трябва да положи всички усилия да спаси растенията.