Щетите, които причини последната градушка в Северозападна България са между 40 и 100 процента, установиха стопани при оглед, който направили сами.

Цената на зърното продължава да катери

„На места в землищата на селата Рогозен, Малорад и Бързина реколтата от слънчоглед е напълно унищожена. Градушката и вятърът са пречупили стръковете и те са на голяма площ на земята. Там ще бъде трудно дори да се влезе да се почисти с комбайн“, коментира кметът на община Хайредин Тодор Алексиев.

В масивите, на които е засадена царевица нещата са малко по-добре. Стръковете също били ударени от стихията, но повечето от тях са оцелели въпреки, че и листата, и царевицата, която е във восъчна зрялост са сериозно наранени от ледените късове с големина на орех и яйце. Там, където е наранен самият кочан стопаните се опасяват, че ще се появи гъбична инфекция, която ще съсипе и наглед оцелялата продукция.

„Проблемът е в това, че тук, в района гледаме предимно царевица и слънчоглед. Няма площи с други култури, които биха могли да компенсират загубите. А те за малките производители като нас може да бъдат пагубни за бизнеса ни като цяло, защото няма да можем да осигурим финансово дори следващия стопански сезон“, коментира стопанинът Иван Иванов. Той е загубил продукцията от половината площи, които обработва.

Някои от производителите вече са описали и заснели пораженията в масивите си и ще потърсят помощ от държавата.