Проливни дъждове и градушки унищожиха земеделска продукция и причиниха множество щети в Югозападна България през почивните дни.

Животновъди си искат пасищата, попаднали в защитена територия

Властите съобщават за десетки сигнали от граждани и земеделски стопани в районите: Кюстендил, Благоевград, Сандански, Банско, Белица, Якоруда. Едно от най-засегнатите от градушката е село Полена, община Симитли.

Над 50 % от лозята в региона са унищожени, съобщи за Агри.БГ кметът на селото Веселин Топузов.

Жителите и стопаните в Полена са понесли големи поражения от град колкото орех, валял в продължение на 15 минути в съботния следобед.

"Образува се около 10 см ледена покривка. Не съм виждал подобно нещо през живота си. Хората тук казват, че от 40 години не е имало такова бедствие. Всичко в градините и на полето е унищожено от градушката. Повечето стопани отглеждат продукция в личните си дворове, там има най-много щети. За щастие, нямаме информация за пострадали животни и животновъдни обекти. Има обаче много поражения върху къщите и колите на хората", информира още кметът.

Силна градушка удари и село Гостун, община Банско. Отново най-пострадали са лозовите насаждения, съобщават местните власти.

След проливните дъждове ситуацията в засегнатите райони постепенно се нормализира. Описват се щетите, а експерти продължават да следят за нивата на реките и язовирите в критичните участъци.  

Почистено е свлачището в района на пътен възел „Сандански“ на автомагистрала „Струма“. Отстранени са паднали дървета, наноси от кал и камъни по пътищата в района на Белица и Якоруда, както и по пътя Добринище – Гоце Делчев.

В Мелнишко ситуацията също се е нормализирала след интензивните валежи. Възстановено е движението по пътя  Кърланово-Мелник.