Прокуратурата се е самосезирала и е поискала от аграрното министерство и министерството на транспорта да се предостави нужната информация, за да се разгледа случая с градушката от миналата събота в Пловдивско и да се види дали има виновни. Това каза земеделският министър проф. Христо Бозуков по време на парламентарния контрол в петък. 

Очукани от градушката: Над милион сме вложили. Изгубихме всичко

Към 12:00 ч. на 2 септември са подадени 106 заявления за близо 15 000 дка поражения от градушката. Това са 199 парцела към момента, информира Бозуков. 

От тях над 9 000 дка са оризища, 340 дка трайни насаждения, в т.ч. лозя, а пострадалите зеленчуци са на площ 4550 дка.

Обследвани са 31 от подадените заявления, като 640 дка са на 100% пропаднали площи, а 110 дка са под 80%. 

Той припомни, че стопаните ще бъдат компенсирани с до 80% от направени разходи, като условие е 100% от площите да са пропаднали и това да се доказва с констативен протокол. 

Бозуков обяви, че се обмисля подпомагане на засегнатите стопани и чрез de minimis. За да стане това, трябва да бъдат установени всички засегнати производители, за да бъдат направени съответните изчисления, каза министърът пред депутатите. 

Заради изчерпването на de minimis бюджета, министърът каза, че има недостиг на средства и с останалите налични 2-3 млн. лв. няма да можем да покрием щетите.  

Министър Бозуков: Действителните нужди са приблизително 15 млн. лв. 

Целта е да се осигурят до Нова година някакви средства за стопаните, а другата част е да се даде под формата на de minimis и тъй като за тази година е изчерпан лимита, той ще остане за следващата, посочи служебният министър, като добави, че от тази година може да се заяви нотификация за тези пари. 

“Те ще бъдат изплатени в началото на следващата година, за да могат стопаните да заложат посевите си за новата реколта”, каза проф. Бозуков.