Преминаването на хладен и влажен атмосферен фронт над страната доведе до чувствителна промяна в агрометеорологичните условия, отчитат експертите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Зърнопроизводителите в Добруджа стискат палци за дъжд

Днес и утре в почти цялата страната се очакват значителни валежи - до 40 литра/кв. метър, като по-ниски ще бъдат само в областите Видин, Монтана и Враца.

„Това ще подобри почвеното овлажнение и условията за протичането на началните фази от развитието на засетите посеви със зимна рапица. Ще се подобрят и условията за по-качествено провеждане на сезонните почвообработки“, коментира Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ.

Вече тече оптималният агротехнически срок за засяване на зимните житни култури - пшеница и ечемик, в районите на Северна България. 

През следващата седмица ще се създадат по-подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия за обработка на почвата и торене на площите за зимни и пролетни култури.

Периодът е подходящ също за есенно третиране на заплевените посеви с хербициди за унищожаване на конкурентната плевелна растителност. 

Подобряват се условията за обследване на посевите за появата на основни вредители като обикновената полевка, житни мухи, листни въшки и обикновения житен бегач. 

Дните са благоприятни за предзимно засяване на спанак, салати, чесън за ранно пролетно производство. Подготвят се площите, предвидени за засаждане на млади овощни дръвчета - изкопаване на ямките с цел влагонатрупване. 

През следващата седмица ще продължи прибирането на узрелите плодове и зеленчуци.
Заедно със застудяването в югоизточните райони тези дни има вероятност за падане на градушки, които може да увредят неприбраната земеделска реколта.