Мощна буря връхлетя Бургаско в съботния ден, като нанесе множество щети върху инфраструктурата и земеделското производство. 

За какво ще похарчи парите от извънредната помощ един животновъд?

Ураганни ветрове от 120 км/ч събориха къщи, автомобили, яхти, прекъснаха електрозахранването и мобилната мрежа, изкорениха дървета и унищожиха насажденията на стопаните. В Община Поморие бе обявено бедствено положение. Поражения има още в Несебър, Созопол и Карнобат.

„Земеделският министър оказва съдействие, защото голяма част от продукцията е унищожена, в това число лозови масиви и грозде. Започват работа междуведомствени комисии, които ще описват щетите, за да бъдат изплатени компенсации”, обяви пред Нова телевизия проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Според информация на Община Поморие над 1500 дка лозя са съсипани от бурята. 

"Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, сочат първоначалните изчисления. Унищожени са още трайни насаждения и съпътстващите ги конструкции", съобщават от администрацията.

На място бяха кметът на община Поморие Иван Алексиев и областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова.„Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в Общината, които ще бъдат изпратени в Общинска служба „Земеделие“, каза кметът Алексиев.

 Унищожената продукция се изчислява на над 100 хил. тона, съобщава bTV, позовавайки се на свои източници.

Пострадалите фермери имат 10 дни да подадат заявления за обезщетения в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, заявяват от Министерството на земеделието (МЗм).