През 2018 г. няма данни за неразплатени задължения към тютюнопроизводители. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно проблеми при тютюнопроизводството и мерките, които повереното му министерство предприема за решаването им.  
 
Порожанов обясни, че през 2018 г. са регистрирани 6755 тютюнопроизводителите в България, а 7269 са сключените договори за площ от 60 000 дка за заявено количество тютюн 11 500 тона. „За тази година нямаме информация за неразплатени задължения на фирми. 
 
През 2016 г. има неразплатени задължения на една фирма, които по наши разчети са на стойност 2,4 млн. лв. От тях има сесия от 1 млн. лв.м сключена с Булгартабак, които да бъдат разплатени на различни производители“, обясни той. По думите му през 2018 г. са изплатени средства за подпомагане на сектора в размер на 84 млн. лв., които са достигнали до над 240 бенефициента.
„С новия програмен период трябва да направим механизъм за реалните производители - и то най-вече малките фирми, да бъдат подпомогнати“, каза министър Порожанов.
 
Държавното дружество „Напоителни системи" ще тегли банков кредит, за да изплати задълженията си към Националната агенция по приходите (НАП), обяви още Румен Порожанов, цитиран от Фокус. 
 
„Те в момента са между 8 и 9 милиона лева и са с висока лихва - над 10 процента. Именно за преструктуриране на това задължение сме в активен диалог и предполагам, надявам се до един месец „Напоителни системи" да вземе банков кредит за погасяване именно на задълженията към НАП, които ще се преструктурират като задължения – разсрочено, при лихва от три и половина процента спрямо настоящите над десет процента“, каза министърът.