Доброто сътрудничество в сферата на земеделието между България и САЩ ще продължи и занапред. С това послание премина срещата между министъра на земеделието Десислава Танева и американския посланик Херо Мустафа.

Износът на слънчоглед продължава да се свива

Пазарните отношения между България и САЩ в аграрния сектор имат значителен ръст през последната година. Данните сочат, че аграрният стокообмен е нараснал с 23.4%  в сравнение с 2019 г. и възлиза на 134.2 млн. щ. д.

Културата, която се оказа топ експортирана към американския пазар, е слънчогледът.

В същото време последните пазарни анализи показват, че като цяло търговията със слънчоглед у нас търпи драстични загуби. От септември досега износът на маслодайната култура е с 40,5% по-малък спрямо година по-рано.

Другите основно изнасяни за американския пазар родни култури са: 

•    тютюн;
•    сирена;
•    етерично-маслените култури, използвани главно в парфюмерията и медицината.

Министър Танева обърна специално внимание на млечните продукти, които страната ни изнася към САЩ - сирене и кашкавал.

"България е изпълнила всички изисквания по процедурата за издаване на сертификат за износ на мляко и очаква финализирането й", коментира министърът на земеделието.

 Войчеховски призова: По-голям бюджет за земеделие!

Десислава Танева и Херо Мустафа обсъдиха и актуалните дебати по Зелената сделка в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС).

 „Усилията ни са насочении към онези зелени практики и нови технологии, щадящи околната среда, които могат да постигнат ефект и да са изпълними“, изтъкна земеделският министър.

Близки до идеята на Европейската зелена сделка е американският план New Green Deal на Демократическата партия в САЩ, който зове за пълно отказване от изкопаемите горива и за 100% възобновяеми източници.

Обсъждат със земеделци мерките "От фермата до трапезата"

На срещата стана ясно още, че следващата седмица аграрното ведомство организира и първото широко обсъждане с бранша по предстоящата стратегия „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Срокове на ДФЗ: Какво предстои през март?

Каква е тайната на рапицата?

Защо пшеницата продължава да поевтинява?