Сериозни са пораженията от сланите, които са паднали през последната седмица в Силистренска област. За да се спасят от отрицателните нощни температури, в земеделска кооперация „16 декември” в село Гарван всяка сутрин палят мокра слама. 
 
 
„Кайсии вече не отглеждаме. Имаме череши, вишни, сини сливи, праскови, ябълки, дюли и малко круши”, споделя председателят на кооперацията Иван Добрев. 
 
„В условията на село Гарван веднъж на 10 години кайсиите оцеляват, затова се отказахме от този плод”, уточнява още кооператорът. „Селото е разположено в падина, близо до Дунав и температурите винаги са с 2 градуса по-ниски от тези наоколо. Затова сме принудени да палим бали с мокра слама, с цел да опазим цветовете на овошките от измръзване”, допълва още стопанинът. 
 
Той споделя, че е взаимствал метода от колегата си от кооперацията в силистренското село Бабук. Там са товарили върху ремаркета бали слама и преди разсъмване от 3 до 6 часа сутринта, с бавна скорост са се движили между дърветата с овошки.   
 
 
Задимяването е най-старата и най-евтина мярка срещу пролетните измръзвания. Влажният пушек пречи на сланите да унищожат цветчетата и завръзите. Важно е да се знае, че се прави при температури до минус 2 градуса. 
 
„При по-сериозно застудяване нищо не помага”, категорична е Величка Славова, председател на земеделска кооперация „Нива 93” в село Проф. Иширково. Нощните студове от минус 5 градуса и сланите са нанесли сериозни поражения върху овощните дръвчета. „Най-много са засегнати ранните сортове кайсии, но щети има и по останалите”, допълни Величка Славова. 
 
В кооперацията се отглеждат 2000 дка с овошки, 1300 дка от които са с кайсии. „Температурите падат и нищо не ни спасява. Синоптиците обещават още слани. Всеки ден обхождаме овощните градини, пораженията са видими”, обобщава още стопанката. Макар и по-слабо, сланата е засегнала и дръвчетата с праскови, сливи, череши. Точният размер на щетите ще стане ясен по-късно, когато окончателно окапят измръзналите цветчета и завръзи. Факт е обаче, че реколтата от кайсии вече е почти унищожена. 
 
Кооперацията е успяла да съхрани дългогодишните традиции в региона и да отглежда овощни градини. Кайсиите, черешите, прасковите и сливите са видовете, които много добре се развиват в този район на Силистренска област. Сланите обаче успяват да провалят реколтата вече втора година. През пролетта на 2018 г. по кайсиите имаше сериозни измръзвания. 
 
Въпреки проблемите с овощните дръвчета, и в двете земеделски кооперации са успели да засеят слънчоглед. Почвата е суха, влага няма, но кампанията трябва да се извърши в срокове, категорични са председателите на стопанствата. 
 
В село Гарван се обработват 19 000 дка, от които 4400 дка са засети със слънчоглед. В село Проф. Иширково обработваемите декари са 30 000, а площите със слънчоглед – 5 000 дка. До 10 април кооператорите планират да започнат със сеитбата на царевица.