Сладолед с вино от сорта “Рубин” ще бъде поднесен по време на Открития ден в Института по лозарство и винарство Плевен (ИЛВ), посветен на именития български сорт винено грозде, съобщи за Агри.БГ доц. Емил Цветанов, директор на института. 

Откритият ден ще се проведе на 29 август и ще е част от Фестивала “Време за вино”, който ще продължи до 1 септември 2024 г. в Плевен в Регионалния исторически музей.

 По време на посещението в Института по лозарство освен традиционната дегустация на грозде от тазгодишната реколта гостите ще могат да опитат и вина от червения “Рубин” на повече от 5 различни български винарни от региона. 

В рамките на деня ще се проведе и семинар, който ще запознае лозари и винари с възможностите за отглеждане и приложение на винения сорт грозде, влиянието на дъбовата дървесина върху химичния състав и органолептичните характеристики на вина от сорт “Рубин”, както и с биологичния потенциал на вината. 

 

По време на Фестивала “Време за вино” в Плевен посетителите ще се насладят на сладолед от още три български сорта грозде, съобщи доц. Цветанов. Това са “Гъмза”, “Плевенска роса” и “Врачански мискет”. Повече от 15 бутикови винарски изби и производители на млечни и месни продукти от Северна България се очаква да представят своето производство по време на фестивала. 
Над 40 госта пък ще изнесат лекции в специалната конференция, посветена на лозата, виното, хората и времето, както и на възможностите за винен туризъм, които предлага страната ни, а уъркшоп ще разкрие тайните на дегустирането на вино.