Много животновъди се стремят да затворят цикъла на производство или вече са го направили, за да избегнат ниските изкупни цени на млякото и да получат добавена стойност. Задачата не е обаче по силите на всеки, защото изисква добра инвестиция, времеви и човешки капитал. Не на последно място е реализацията.

Вижте как се прави сирене в домашни условия по БДС

При известната ни тенисистка Маги Малеева, нейния съпруг Любомир Ноков и съдружника им Методи Методиев затварянето на цикъла тръгва на обратно. Всичко започва с идеята им да произвеждат биомлечни продукти, създават мандрата в софийското село Мало Бучино и намират източника на суровина.

Похвално е, че до ден днешен работят с две био кравеферми в Троянския Балкан – на семейство Данчеви в Добродан и на семейство Чернокожеви до Белиш. На ден в мандрата могат да се преработват до 4 тона мляко според нуждите на пазара.

Втора важна особеност е, че млякото не се хомогенизира, за което собствениците са отнесли доста критики. Но и за миг не съжаляват за взетото решение, тъй като държат на вкусния каймак, естествената консистенция и максимално опростения състав на продуктите си с минимум преработка.

А те не са вече никак малко. През 2008 г. започват с кисело мляко, а днес предлагат още прясно мляко, айран, сметана, кефир. От няколко години опитват и направата на сладолед. След закупени няколко машини вече са на финалната права. Изпробвани са рецептите за сметановия и шоколадовия сладолед. Експериментират още със сладолед от боза и кафе и със сироп от рози. 

Под техния бранд се раждат още много биосертифицирани продукти, които се правят на ишлеме на различни места в страната. Например кашкавалът и сиренето са от Старо село, а козята им извара тази година спечели отличие на Световните награди за вкус Great Taste в Лондон.

В мандрата в подножието на Люлин планина работят с мисъл не само за здравето на потребителя, но и за защита на климата. От тази година са сменили доставчика на ток, като сега използват „зелен ток“. Така заедно с фактурата получават и сертификат за спестени парникови емисии.

За работата в биомандрата научихме от първо лице от технолога Тома Баятев, с когото си поговорихме по случай Европейския ден за биоземеделие 2022. Вижте повече във ВИДЕОТО.