Вече можем да си откъснем от ароматното десертно грозде. Периодът на зреене е продължителен, зависи какви сортове са засадени. Най-ранните вече са прибрани, но ако сте си засадили и по-късни, до ноември ще имате на трапезата от благодатния плод. Най-ранният Мечта е със средно голям полусбит грозд и златисти зърна с мискетов аромат.

Суперран Болгар има добра родовитост, едри кехлибарени зърна с много приятен вкус. Плевен е с едри жълти зърна, устойчиви на напукване и гниене, понася транспорт. Мискет тракийски ражда много, зърната са месести, хрупкави, с приятен мискетов аромат. Армира и Надежда имат конични едри зърна с приятен вкус. Мискет Плевенски има големи гроздове, тъмносиньо оцветени. Надежда и Брестовица са предпочитани сортове заради едрите си продълговати жълтозелени зърна. Ран мискет хамбургски е един от най-ранните сортове, гроздът е голям, рехав с мискетов аромат, добре се съхранява. Мискет русенски е с много едри зърна, с тъмно виолетова кожица и изобилен восъчен налеп. Мнозина харесват Русалка, защото е без семки, нейните гроздове са едри и с розова багра. Зърната на сорта Русалка 3 са тъмносини. От чуждестранните сортове у нас добре се приемат Перла, Чауш, Шасла доре, Кардинал. Перлата има унгарски произход, много ранен сорт е със средно големи гроздове, с кехлибарени, вкусни и с мискетов аромат зърна. Чауш при добро опрашване дава богата реколта, има големи гроздове и едри жълтозелени вкусни зърна. Опрашва се от Шасла доре, който също е много родовит, с едри златисто жълти зърна. Кардинал е предпочитан заради едрите като изрисувани гроздове с тъмно виолетови зърна.

Късайте само зрелите гроздове - Десертното грозде се бере на два-три пъти. Огледайте и откъснете само зрелите, това е добре и за лозата, защото ще насочи силте си към останалите гроздове и те ще се налеят хубаво. Желателно е да работите след като се вдигне росата. Ако е възможно, избирайте сухо време, в дъждовно гроздето ще се запари и много бързо ще се развали. Има опасност честите превалявания в някои части на страната през това лято да намалят захарното съдържание. Затова, ако е валяло, трябва да мине малко време, за да се изпарят водните капки по зърната и листата. Падне ли по-обилен дъжд брането трябва да бъде след два-три дни, за да може гроздето да възстанови отчасти първоначалната си захарност. Восъчният налеп по зърната по възможност при брането трябва да се запазва. За да не се нараняват зърната гроздовете се режат с цялата дръжка. Тя трябва да е нагоре когато се редят в единични щайги. Премахвайте и всички смачкани, изгнили и повредени зърна , защото те бързо ще заразят здравите.