Днес готвят едно необичайно издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“. От 12 часа e планувана Хранителна лаборатория „Да готвим без остатък“ със специалното участие на шеф Йордан Касабов, съобщават организаторите.

Биопъпеши украсиха столичен фермерски пазар

Младият готвач ще покаже на посетителите интересни рецепти с фермерски храни от фестивала, в които ще оползотвори максимално хранителните продукти. Събитието е част от проекта „Твоята храна“.

„Твоята храна“ е тригодишен проект, съфинансиран от EuropeAid. Изпълнява се в шест източноевропейски страни, като организатор за България е Фондация „Биоселена“.

Пред очите на клиентите шеф Йордан Касабов ще направи сладко от корите на диня. Те ще имат възможност да опитат и калипетровска туршия от кора на диня.

Организатори: „Обещаваме да е вкусно, интересно и много  полезно.“

Всяка сряда пред Министерството на земеделието малки семейни ферми излагат своите чисти храни. Едни от тях са ферма „Под Балканa“, която направи фурор през изминалите почивни дни на Фестивала на киселото мляко – Култура и традиции, в родопското село Момчиловци.

Заедно с тях своите фермерски храни на пазара ще изнесат също производители на яйца, гъби шийтаке, лютеница, мед, сезонни плодове и зеленчуци, плодови сокове и вина, сладка, ръчно правени хлябове, сладки изкушения и натурална козметика.

Фестивалът „Произведено във фермата“ започва в 10:00 часа, а участващите фермери и производители са регистрирани по Наредби 3 и 26 или по Закона за храните.