Култури като ориз, соя и сладки картофи са лесно адаптивни към климатичните изменения и са начин за диверсификация. Затова центърът за селскостопански изследвания Agroscope разработва сортове специално за Швейцария, пише порталът House of Switzerland.
 
Част от предизвикателствата пред швейцарското селско стопанство са новите хранителни навици, климатичните аномалии и производствените ограничения. Местните учени отдавна проучват потенциала на страната да отглежда култури, които не са типични са нейните географски ширини.
 

Оризища в Северна Швейцария? Защо не!

Оризът се свързва главно с азиатски страни като Китай и Индия. Преди две години швейцарците правят първите опити за отглеждането му в северните части на страната. Използват два метода – сухо култивиране (без изкуствено наводняване на полетата), и отглеждане на мокър ориз. 
 
„Реколтата от опитните полета беше много окуражаваща. Тя достигна между 4 и 7 тона суров ориз на хектар“, обяснява Томас Валтер, ръководител на проекта. 
 
Производството на ориз има висока добавена стойност и не изисква химически пестициди, радват се експертите. Отглеждането му по мокрия метод обаче трябва още да се адаптира към швейцарския климат, допълват те.
 
 

Соята като алтернативен източник на протеин

Швейцария произвежда соя, но количеството е толкова малко, че задоволява едва 1% от вътрешното търсене. Още през далечната 1981 г. местните учени започват да разработват сортове, адаптирани към швейцарския климат.
 
Избрани са около 50 сорта, с които фермерите в страната да се пробват. Докато повечето имат средно съдържание на протеин от 40%, екипът на Agroscope създава три по-добри сорта с нива на протеин до 50%. 
 

Сладки картофи в района на Женевското езеро

Опитите на швейцарските изследователи доказват, че сладки картофи могат да се произвеждат и там, но не без помощта на интелигенти решения. 
 
Швейцарците изпробват различни методи за защита на растенията от студа. Покриват повърхността на почвата с мулч, а върху растенията поставят предпазен филм. 
 
Резултатът не закъснява, като сладките картофи достигат тегло до 2 кг. Те са подходящи и за биоземеделие, тъй като повечето от болестите и вредителите по тези култури не се срещат в Швейцария.