Проектът за рекордно голям скок от 60% на задължителните осигурителни вноски на земеделските стопани е получил подкрепата на Министерския съвет и вече е внесен за разглеждане в Народното събрание, стана ясно от официалната страница на парламента. 
 
 
На своето извънредно заседание за бюджетните проектозакони Министерският съвет е приел предложението на Националния осигурителен институт (НОИ) минималният осигурителен доход за фермерите да се вдигне от 350 лв. на месец през тази година на 560 лв. от началото на 2019 г.
 
Предвижда се увеличението да важи за земеделските стопани и за тютюнопроизводителите. Те са единствените, за които е планирано толкова рязко повишение. За сравнение минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се вдига с 10% от 510 лв. на 560 лв. на месец.
 
От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно дали министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е подкрепил предложението на НОИ и дали е имало дискусия по.въпроса. Факт е обаче, че предложението на НОИ е прието от Министерския съвет и влиза за разглеждане в парламента.
 
Законопроектът е разпределен за разглеждане и гласуване от депутатите в две комисии - в Комисията по бюджет и финанси, която е водещата, и в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Комисията по земеделие няма да участва в подготовката на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за приемането му в пленарната зала.
 
Ако проектът бъде гласуван и в Народното събрание, осигурителните вноски за фермерите ще скочат рекордно - от 109,55 лв. на 175,28 лв. на месец. Редица браншови организации в сектора подготвят становища срещу шоковото повишение, като предупреждават за опасността от увеличаване на сивия сектор в селското стопанство. Това е отрасълът с най-ниски доходи не само у нас, но и в ЕС, въпреки че изпълнява ключова роля - осигурява изхранването на населението.
 
Предишният опит за рязко увеличение на осигурителния праг за фермерите от 310 лв. на 480 лв. беше през ноември миналата година. Тогава проектът беше приет на първо четене в Народното събрание, но масовото недоволство на земеделските стопани и техните протести накараха депутатите да намалят задължителните отчисления при окончателното гласуване на бюджетните закони.