Все още не са пристигнали данните от търговските оператори за изкупните цени, но може да отбележим, че при сортова група Басма има скок в цената от 10 до 15% в отделните общини, а при втората ориенталска група Кабакулак повишението в цените е в размер на 10%. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и президент на UNITAB Цветан Филев в интервю за Фермер.БГ.
 
 
„През 2015 година средната изкупна цена на тютюна, сорт Басма бе около 6 лв./кг, докато през тази година имаме реализирана продукция на цена от 7,80 лв./кг. При Кабакулак миналогодишните цени бяха в размер на 3,30-3,40 лв./кг, а тази година стигат до 4 лв./кг, което е добър знак за тютюнопроизводителите от Североизточна България“, разясни Филев.
 
 
По думите му средните изкупни цени при сортова група Бърлей са същите като миналогодишните – от 3 лв./кг до 3,05 лв./кг, докато при изкупната цена на четвъртата сортова група – Виржиния, има лек спад и цената е около 4 лв./кг до 4,20 лв./кг.
 
Президентът на UNITAB обясни, че повишението на средните изкупни цени не е случайно и има няколко причини за него. 
 
„Тютюнопроизводителите през 2016 г. се постараха да произведат тютюн и да заготвят тютюнева суровина с много по-добро качество. Втората причина е това, че в момента работим с актуални на пазара сортове, които се наложиха през последните 3-4 стопански цикъла“, допълни председателят на НАТ-2010.
 
 
Очаквайте цялото интервю с Цветан Филев по-късно във Фермер.БГ!