Често, земеделските производители срещат трудности в своята работа. Един от основните проблеми, стоящ пред родните фермери, е разпокъсаността на земята. 

Умни земеделци печелят от интелигентни решения. Вижте как?

Всъщност, този въпрос не е от вчера или от днес. Първите практически опити за окрупняване на терените или т.нар процес на комасация в България са започнали по частна инициатива още през 1911 г. 

Нуждата от процеса за окрупняване на площите се появява и в края на 90-те години, в началото на прехода, когато земеделските имоти бяха върнати на техните собственици. Тогава всичко беше раздробено по много неефективен начин. 


Днес, години по-късно, изготвянето на споразумения за ползване по чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) често прераства в разпри между различните ползватели в дадено землище. 


„Проблемите от години са едни и същи. Непознаването на нормативната уредба, както и липсата на информация за обработваемите площи, имоти с правно основание и бели петна, създават напрежение между ползвателите на земя в едно и също землище“, коментират земеделски производители.

Въпреки трудностите, факт е, че именно комасацията увеличава производителността и намалява разходите на стопаните. Процесът по окрупняване на масивите дава по-добри условия за механизирана обработка, което е предпоставка за увеличаване на добивите и за развиване на селско стопанство с висока добавена стойност.

„31 юли беше крайният срок, в който собствениците на земеделски земи трябваше да декларират как ще стопанисват имотите си. В противен случай, държавата ще разпредели служебно земята за ползване.

Предни дни общинските общинските служби „Земеделие“ изготвиха предварителните регистри. В тях се вижда какъв е статута на всеки имот. И до 15 август земеделците могат да правят корекции в регистъра.

Това е много важно да се знае, тъй като често заради грешки на колеги, на общински поземлени комисии или пък заради областните служби по „Земеделие“, ние не успяваме да направим комасационни споразумения в срок, заради което губим пари“, категорични са земеделци.

Определено окрупняването на терени помага и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Стойността на комасираните имоти е доста по-висока от средната за даден регион, дори и да се сравняват терени от едно и също землище.

По официални данни на земеделското министерство средният размер на земеделските терени у нас е на едно от най-ниските нива в Европейския съюз (ЕС).

Изготвянето на комасационни споразумения наистина е една доста трудоемка задача за земеделските стопани. Благодарение на единствения по рода си софтуер, всичко това може да се случи с няколко клика.

Яра България разработи софтуерното решение Агро Офис, което слага край на дългия процес по сключване на комасационни споразумения. 

Уникалният модул дава решение на различни проблеми, като например разрешаване на споровете по време на споразумение, като се изведе предварителен баланс на декарите в землището на всеки един от ползвателите.

Агро Офис ни улеснява много в работата ни по сключване на комасационни споразумение. Това, което прави софтуерът незаменим е бързият достъп до информация за всички разпределени площи. Без усилие може да видите, на база заредените блокове и правното основание, кой, колко декара трябва да отдаде и съответно кой, колко декара трябва да получи. Тази опция прави Агро Офис наш пръв помощник!“, обясняват фермери, които вече са използвали услугата от фирма Яра.

Агро Офис дава и лесен достъп до списъка с блоковете, като предварително могат да се видят кои са белите петна и при кой ползвател са разпределени, както и кои са обработваемите и необработваемите декари на всеки един ползвател.

Софтуерът предлага голям набор от справки – имоти по блокове, имоти по землища, бели петна, Общински поземлен фонд/Държавен поземлен фонд, изключени имоти, идеални части и още.

Улеснение е опцията, чрез която всички файлове могат да се експортират в цифров вариант, директно за Общинските служби по земеделие. Агро Офис дава и лесна възможност за бърз експорт на блокове за навигации или GPS системи, в зависимост от механизацията на съответното стопанство.

Агро Офис спестява време и усилия. Опитай сега и вземи отстъпка!