Скандалът със заразените с фипронил кокоши яйца засегна Франция и Великобритания. Там е възможно изтегляне на продукта от лавиците на магазините, след като именно това се случи по-рано в Германия, Холандия, Белгия, Швеция и Швейцария, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Милиони яйца бяха изтеглени от европейски магазини

По думите на представителя на ЕК Анна-Кайса Итконен властите във Франция и Великобритания са предупредени за рисковете и контролират разпространението на заразените яйца.

Агенцията по стандартизация на хранителните продукти на Великобритания разследва къде още може да са попаднали заразени кокоши яйца от фермата в Холандия, която се намира в центъра на скандала. Оттам подчертават, че става дума за незначително количество и слаб риск за здравето на населението. Напълно възможно е тези яйца все още да не са попаднали в магазинната мрежа, добавят от агенцията.

Междувременно правителството на Франция заяви за 13 открити партиди със заразени холандски яйца в две фабрики за храна в западната част на страната.

От Министерството на земеделието и храните не са потвърдили до този момент дали част от продукцията вече е била доставена по магазините.

По наблюдение е една от фермите в северната част на страната, в която е възможно да има заразени с фипронил яйца.

За „яйчения“ скандал стана ясно след като големи търговски вериги в Германия - Aldi и Rewe, започнаха да изтеглят от продажба всичките яйца, доставени от Холандия.

По думите на министъра на земеделието и храните на Германия Кристиан Шмидт рано е да се постави точка на разследването на скандала. В момента се проверяват всички продукти на основата на яйца – макарони, майонеза и салати.