Сивото гниене по гроздето (Botrytis cinerea) е гъбна болест. Причинява се от гъбата Sclerotinia fukeliana. При подходящи условия (висока влажност) сивото гниене напада пъпките, младите леторасти, листата и гроздето. Най-големи щети обаче нанася, когато нападне гроздето. В отделни години сивото гниене унищожава до 60-70% и повече от реколтата на чувствителните сортове грозде. Ципата на заболелите зърна придобива светлокафяв цвят, лесно се обелва и се пука. Отначало се появяват дребни кафяви петна, които постепенно се увеличават и обхващат цялото зърно. При благоприятни условия болестта се предава на съседните зърна, като обхваща целия грозд, който се покрива с плесен. Гроздето може да се напада, докато е на лозите, при транспортирането и при съхраняването му.

Обикновено гроздето се заразява чрез рани, причинени от гроздов молец, градушка, оидиум, напукване след дъжд и др. Мокрото грозде може да се зарази и без да има рани по него. Ето защо в ниски, непроветриви места, при силно зашумени лози, късни поливки и особено през дъждовна есен пораженията са много по-големи.

Повредите от сивото гниене по лозата може да се ограничат,, като се вземат следните предпазни мерки:

  • Гроздето да се предпазва от повреди (от гроздов, молец, оидиум и др.);
  • Да не се допуска излишно зашумяване на гроздето, като старателно се филизят лозите, правилно се привързват леторастите и при нужда се премахват листата около гроздовете. В лозето да няма никакви плевели;
  • Да се избягват честите поливки. След зазряване на гроздето да не се полива. Да не се тори гроздето с големи дози азотни торове;
  • Да се почистват повредените от градушка и загнилите зърна, а силно нападнатите гроздове да се премахват;
  • Гроздето да се бере след вдигане на росата, като при манипулацията се отстраняват всички болни зърна;
  • Да не се засаждат лозя в ниски влажни места и да не се претоварват лозите с много грозде.

Борба със сиво гниене по гроздето

Борбата със сиво гниене по гроздето се провежда основно с фунгициди. Болестта се проявява през първата половина на юли и първата половина на август. Борбата се води през следните периоди:

  • след прецъфтяване;
  • достигане на зърната до размери на грахово зърно;
  • прошарване на зърната и узряване на гроздето;
  • след градушка.

Срещу болестта сиво гниене по гроздето с фунгициди се пръска четири пъти. Първото пръскане на гроздето е след цъфтежа,второто през юли преди затваряне на чепката на грозда, третото - около 1-15-ти август, когато се прошарва грозда. Последното третиране на гроздето е в края на август - 20 дни преди узряването на гроздето.

Редуват се  препаратите: Куадрис 25СК - 0,075%, Топ плюс 70 ВП - 0,1%, Суич 62,5 ВП - 0,08%, Шавит Ф 71,5 ВП (Ф 72 ВГД) - 0,2% и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Армира - типичен десертен сорт грозде

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита

Наторяването увеличава продуктивността на лозата