Сивото гниене по чесъна се развива по време на съхраняването.

чесънСлед обелване на обвивките по скилидите се виждат жълтеникавокафяви петна, значително по-ниски от околната здрава тъкан. Първоначално размерите на петната не надвишават 2-3 мм. По-късно петната се разрастват. По-големите от тях лесно се напипват дори през обвивката на скилидата. В резултат на нападението скилидите започват усилено да губят вода и започват да се спаружват и мумифицират. При повишаване на относителната влажност по тях се образува жълтеникав мицел.

При засяване на заразени скилиди израстват болни растения, външните листа на които жълтеят и изсъхват. Постепенно жълтеенето обхваща и листата, разположени по-навътре. Зелени остават само най-младите връхни листенца. Старите листа при зимния чесън загниват и полягат, а при изскубване се късат в областта на шийката. Външните люспи на луковицата потъмняват и върху тях се появяват черни склероции.

Сивото гниене по чесъна е заболяване, което се причинява от патогенната гъба Borytis porri. През неблагоприятния период от годината патогенът се запазва както в зимуващите скилиди на чесъна, така и като склероции, които след изгниване на стъблата остават в почвата.

От заразените скилиди израстват болни растения. Спорите от образувалото се в пазвите на листата спороношение се разнасят и извършват нови заразявания.

Склероциите, които остават в почвата, също могат да заразяват. При повишаване на влажността те покълнват и формират спори, които извършват първите заразявания в посева, когато заразата не е дошла с болен посадъчен материал. Гъбата се запазва в почвата в продължение на 3-4 години.

Макар и много слабо, причинителят на сивото гниене напада и праза.

Борбата със сиво гниене по чесъна

Няма регистрирани ефикасни фунгициди за борба със сивото гниене по чесъна. За профилактика се използва потапяне на скилидките преди засаждане в 0,2%-ов разтвор на Топсин М 70 ВП в продължение на два часа, след което е необходимо просушаване. При поява на външни признаци и благоприятни условия за развитие на патологичния процес се извършват фунгицидни третирания с Топсин М 70 ВП - 0,1%, който задължително се комбинира с прилепител.

Срещу сивото гниене при чесъна трябва да се прилагат следните агротехнически практики:

  • използване на здрав и обеззаразен посадъчен материал;
  • поддържане на висока агротехника - торене, окопаване, добро просушаване на зрелия чесън;
  • унищожаване на растителните остатъци;
  • подходящо сеитбообръщение;
  • съхраняване на зрелия чесън при проветриви и хладни условия.