Ситуацията на световния зърнен пазар се обостря все повече. След Русия и Украйна, вече прогнози за сериозни загуби в реколтата има и за Канада, Германия, Франция, Казахстан и Пакистан.

 

Цената на пшеницата на световните пазари отново се повиши след съобщението, че голяма група износители са поискали от правителството на Украйна да въведе временно ембарго върху износа на зърнени култури, а за понеделник следващата седмица се предвижда въвеждането на квоти за износ.

 

Ситуацията на световния зърнен пазар се обостря, необходима е нова система за контрол, предупредиха по-рано британските вестници "Индипендънт" и "Файненшъл таймс", цитирани от ИТАР-ТАСС.

Светът трябва да се готви за криза на стоковите пазари и растеж на инфлацията във връзка с развитието на ситуацията с пазара на пшеница, свързан с унищожаването на реколтата от зърнени култури в различни райони на планетата заради природни катаклизми, посочва "Индипендънт". Прогнозираният растеж на цената на пшеницата и ечемика ще удари семейните бюджети и може да доведе до увеличение на банковите лихви, отбелязва изданието.

Лондонският в. "Файненшъл таймс" от своя страна е на мнение, че сега се е засилила заплахата от повторение на събитията от 2008 година, когато недостигът на зърно доведе до социални сътресения в много развиващи се страни. "Тази година цените на зърното отново започнаха рязко да нарастват, на първо място на пшеницата. Миналата седмица те още повече се повишиха, след като Русия въведе забрана за износ на зърно до края на годината. Не е изключена поредна продоволствена криза", отбелязва всекидневникът.

"Не напразно навремето Владимир Ленин нарече пшеницата "валута на валутите, продължава изданието. Нейните цени определят не само разходите за производство на хляб, с нея се хранят и животните", припомня "Файненшъл таймс", като предупреждава, че наплашените търговци могат да се опитат да направят големи поръчки, а други страни могат да последват примера на Москва и да забранят износа.

Независимо че в много страни, сред които Австралия и Аржентина, зрее богата реколта, има опасност от срив на пазара и силен скок на цените на зърното, изтъква изданието, като препоръчва да се въведе международна система, може и под егидата на Световната търговска организация (СТО), която да определя условията, при които страните да въвеждат забрана за износ на зърно.