Системата против градушка има разностранно, положително влияние върху овощните насаждения.

Изграждането на конструкция против градушка за защита на овощните насаждения е инвестиция, която има много преимущества за фермерите. Освен че защитава овощните дръвчета и плодовете им от градушка, чрез предпазната конструкция се дава сигурност и възможност за планиране без риск от евентуална загуба на реколтата. В допълнение, защитната мрежа против градушка, която се използва в конструкцията, има и така наречения засенчващ ефект, с което предпазва плодовете от слънчево изгаряне. Същевременно се понижава и температурата под мрежата с около 5-6 градуса, което създава благоприятен микроклимат, в който растенията се развиват и плододават доста по-добре в сравнение с тези растения, които са на открито. Ябълките покрити със защитна мрежа против градушка са по-устойчиви на вятър, защитени са от птици и насекоми с повече от 65 %. Мрежата от друга страна не оказва влияние върху цвета на ябълките.

Конструкцията се състои главно от стоманобетонни вертикални подпори. Тези подпори се свързват едни с други с тел и стоманени въжета, които се държат изпънати чрез обтегачи заровени в почвата. Мрежата, която защитава от градушка трайните насаждения, не е поставена директно върху конструкцията, а по дължината на така нареченото носещо стоманено въже.

Стоманените въжета се поставят на по-високо ниво и са основа за стабилността на цялата система. Този начин на изграждане на конструкция против градушка има голямо предимство, тъй като позволява при наличие на градушка конструкцията да се движи надолу, предпазвайки цялата система от рухване при силна градушка. Стоманобетонните колове са изработени със специално подсилена армировка която издържа много високи натоварвания, а бетонът има включени допълнителни компоненти които повишават неговата здравина и еластичност. Защитната мрежа против градушка, която покрива конструкцията е със добавки и UV стабилизатори, които я предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър.

В много региони на страната градушките са ежегодно явление, което нанася големи финансови загуби на фермерите. Летните дни са много горещи, а поройните дъждове в комбинация със силни ветрове в периода на активна вегетация на растенията са често срещано явление. Изграждането на система против градушки ще предпазва ефективно овощните насаждения от не само при градушка, но и при проливни дъждове, силни ветрове, птици, насекоми и слънчеви пригори.

Вижте още:

Каква е целта и значението на резитбата на овощните растения

Влияние на наклоняването и на превиването върху развитието на овощните дървета

Начини за извършване на отрезите при овощните дървета и улесняване зарастването на раните