Времето се стопли, производителите излязоха да пръскат и оповестителната система на БАБХ се претовари. От няколко дни има сигнали от всички страни – пчелари, овощари и зърнопроизводители, че платформата редовно дава грешки и бял екран. 

Болести, пестициди, промени в климата – част от проблемите в пчеларския сектор

„Какво да направим сега като трябва да пръскаме, а не можем да оповестим не по наша вина? Да пръскам ли или да чакам? Не мога да чакам, защото ще се разлисти овошката и ще е късно“, сам си отговаря читател на Агри.БГ.

Веселина Ралчева от БАБ също споделя за своя проблем в социалните мрежи:

„Системата постоянно дава съобщение за „Грешка!“. Трябват часове и много търпение, за да въведеш няколко мероприятия“, обяснява тя.

Фермерите се съветват помежду си – да заменят Chrome с друг браузър, да сигнализират на администраторите, да си изчистят бисквитките, но едва ли много от тях имат познанието и търпението да го направят.

От БАБХ потвърдиха за Агри.БГ, че системата е била претоварена, но техническата грешка от почивните дни е оправена и сега платформата работи без проблем.

Оказва се, че макар уведомяването през системата да е единственият възможен законен начин, все още има големи производители, които продължават да пишат до кметствата. За един такъв случай е уведомен и земеделския министър, но засега няма ответна реакция, твърдят от пчеларския бранш.

Според производителите на мед голямо несъвършенство на системата е липсата на обратна връзка. На това те са обърнали внимание още при нейното стартиране. За тях е безумие, че в момента уведомленията за пръсканията са един вид анонимни – нито се споменава кой го извършва, нито има обратна връзка с него. 

Вече е изготвено предложение за нова версия на платформата, в което са посочени всички проблеми към момента и идеи за бъдеща актуализация на версията, за да се избегнат тези грешки. Скоро то ще бъде входирано в БАБХ.

„Три години ги карахме да направят тази система, пуснаха я и само пиар си направиха. Чувствам се омерзен от цялата тази история“, споделя авторът на документа за Агри.БГ.