Петер и Кристел Фершаерен от 20 години се занимават с отглеждане на марули в градчето Onze-Lieve-Vrouw-Waver в Белгия. 
Първоначално започват да отглеждат продукцията целогодишно върху почва, но през 2010 г. сменят концепцията и правят голяма инвестиция в mobile gully system, което представлява специална техника за отглеждане на салатите. 
 
 
Системата представлява повдигнато над земята „поле“, върху което са поставени автоматични „улуци“, в които растат салатите. „Улуците“ се местят от мястото на растеж до позицията, от която работниците ги берат и прибират в щайги. 
Всичко това е подредено спретнато в оранжерия, голяма 12 000 кв. м.  
 
Сортовете салата, които семейството отглежда са Lollo Bionda, Lollo Rossa, многоцветна салата и др. 
„През 2010 г. махнахме старата оранжерия и изградихме всичко наново“, каза за Фермер.БГ Петер Фершаерен. По думите му за година произвежда около 2 000 000 броя салати. 
 
 
„През зимата разсадите стоят в оранжерията за 2 седмици, а през лятото за по една. След това се слагат в улуците, където има достъп до вода от долната страна на конструкцията. И хубавото нещо е, че ако напояваш салатите в земята, ти и правиш целите мокри и така изскача риск от болести, а чрез нашата система те са сухи отгоре, но с напоени корени.
 
Така намаляваме нуждата от използването на химикали срещу болестите. Водата, която се използва за напояване, минава през филтри и после отново се връща в оранжерията, така че нямаме много загуби“, обясни стопанинът. 
 
В оранжерията през зимата работят двама души, а през лятото – четирима, като Петер и съпругата му са там постоянно, тъй като оранжерията им е точно до къщата, в която живеят. 
„През лятото се опитваме да поддържаме възможно най-ниска температура, за да бъде салатата здрава. През зимата поддържаме 12-13 градуса през деня“, каза стопанинът.
 
 
Инвестицията за съоръжението е излязла около 2,5 млн. евро за 1 хектар, но той е запазил част от старата си конструкция. 
„Ако правиш всичко на ново, трябва да си приготвиш 3,5 млн. евро“, обясни Петер Фершаерен. 
Той сподели, че цените на салатата винаги са или много ниски, или много високи. 
 
„Никога няма средно положение. През януари и февруари беше много ниска, но сега имаме много добра цена“, обясни фермерът. 
Семейството отглежда продукцията си през цялата година, но спира производството за около 4 седмици, за да почисти системата. Това става веднъж годишно. 
 
 
Фермерът купува разсад всеки ден от търговец, който ги доставя от Швейцария. 
„7 часа на ден берем салатите, а един час засаждаме новите разсади. Цената на разсада зависи от сезона. Многоцветната салата е най-скъпа, защото в нея има три семена“, добави Петер. 
 
 
Той е част от най-големия кооператив на производители на плодове и зеленчуци в Белгия – BelOrta.
„Системата на коопериране е много добра, аз вярвам в нея. Много е лесно, защото аз се занимавам само с растенията. Те идват, взимат ги и ги продават.
 
Дори да нямаш много голямо количество, цената е добра. Ако си сам трябва да имаш добри връзки на пазара, за да си продаваш стоката. Аз се занимавам с продукцията и не мисля за нищо друго“, коментира фермерът.