Поради големия брой градушки тази година от Съюза на дунавските овощари са решили да потърсят начин да се справят с този проблем. 

205 са подадените заявления за компенсиране на пропаднали площи

Поради тази причина те изпратиха своите агрономи Татяна Трифонова и  Йордан Кръстев в Сърбия, за да се запознаят  местна иновация.                                                                    

„Основното, което видяхме е една система против градушки. Това е технология на отглеждане, която е съвсем различна от това, което е в България. Причината за това е, че е доста скъпа. Иновациите, които се внасят в Сърбия са с подкрепата на държавата, така и на Европейския съюз“, обясни Татяна Трифонова за Фермер.БГ. 
 
По думите й цената на съоръжението е между 7000 и 10 000 евро и представлява колове, които са подпорна конструкция с мрежи. Те имат няколко функции – освен против градушки, служат и за засенчване, против птици, насекоми и т.н. Първоначално се изгражда конструкцията, а впоследствие се засаждат овошките, обясни Трифонова. Има изградени апарати против слани, късни пролетни студове и повишават през лятото атмосферната влага. 
 
 
Иначе реколтата от ябълки тази година е почти унищожена поради климатичните условия, разказа агрономът.
„Ябълката не успя да цъфне. В някой райони на страната има някакво количество поради спецификата на мястото. На места от кайсиите има по 5-6 тона от декар, което за нашите членове е изключително добре“, обясни Трифонова. 
 
В момента приключва кампанията с прасковите. По думите на агронома резултатите при тях също са доста добри. Друг плод, който добре се представя тази година е крушата, допълни Татяна Трифонова.