Сипването на гориво от туба в самоходните селскостопански машини и изобщо в превозните средства от днес вече е незаконно, гласи поправка в Закона за движение по пътищата.
 
 
„Водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, които са трайно прикрепени към недвижим имот“, се казва в член 106а от Закона за движение по пътищата. 
 
Изискването е обнародвано още миналата година, но влиза в сила на 28 януари 2019 г. Прави впечатление, че законът не предвижда конкретна глоба за това нарушение и засега не е ясно как властите ще контролират изпълнението на това законово изискване.
 
Днес влезе в сила и спорният Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход – независимо от опитите за отлагането му, които стигнаха до гласуване на първо четене в Народното събрание.
 
 
Срещу него се обявиха главно собственици и служители на малки бензиностанции. Техният бранш възразява срещу изискването при регистрация да имат 20 000 лв. капитал и още 20 000 лв. банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. 
 
Законът за горивата влезе в сила, но процедурата за отлагането му се очаква да продължи на 30 януари с гласуване на второ четене в парламента.
 
През седмицата министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе нови срещи с представителите на бизнеса и всички заинтересовани страни по спорните въпроси, свързани със закона, стана ясно от съобщение на ведомството. Днес министърът ще се срещне с ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
 
За утре се очакват консултации на министър Емил Караниколов с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).