Синята китка е световен проблем по слънчогледа. Паразитното растение е изключително вирулентно, то може да компрометира от 20 % до 100 % от слънчогледовата реколта, предупреди селекционерът доц. Галин Георгиев от Добруджанския земеделски институт.

Актуални прогнози и мнения за реколтата от есенници у нас

През последните години изследователите са насочили усилията си към проучването на паразита, различните раси, причините за разпространението им и селектирането на нови продукти. "Паразитът се храни от корена на растението и може да унищожи реколтата до 100 %. За щастие в България все още няма такива щети“, изтъкна още доц.Георгиев и допълни:

„У нас се предлагат над 40 хибрида слънчоглед наша и чужда селекция, не всеки от които има устойчивост на синя китка. Много от земеделците купуват неустойчиви и без да знаят, разпространяват този паразит. Той наистина е много опасен, семената могат да престоят в почвата над 20 години. Представете си ако няма адекватна селекция, какви вреди могат да бъдат нанесени!“.

Опасността от синя китка настъпва от север-североизток, допълни проф. Иван Киряков и уточни, че към момента паразитът успешно се контролира. Земеделски стопани също сигнализират, че полетата в Североизточна България са подложени на сериозен риск, тъй като в румънската част на Добруджа паразитът вече се развива. 

Изследването на болести, неприятели, раси и гени се извършва от института в Генерал Тошево, но за научни цели, а не за да се предпазят земеделските стопанства у нас. Това трябва да е поръчение от страна на Министерството на земеделието, категоричен е проф. Иван Киряков. 

„Тук е мястото на института - не само за създаване на сортове и хибриди, а и за мониторинг на болести, неприятели, паразити. Обиколките, непрекъснатото събиране на проби, анализът им дава възможност да се види какъв е расовият състав на патогените. Ние го правим за нас, защото нашите фитопатолозите подават на селеционерите данни.

Като цяло земеделският производител няма никаква идея каква е расата в неговия регион, тази информация трябва някой да я спусне. Мисля, че това е задължение на Министерството на земеделието, което има такъв мощен инструмент в ръцете си, който не знае как да използва. Няма кой да ви каже в момента какво има по полетата и в отделните райони“, категоричен е още проф. Иван Киряков.

Селекционерът доц. Георгиев допълни, че учените не искат от държавата пари, а правила, регулаторни механизми, които да гарантират, че всеки земеделски производител трябва да използва български семена. Хибридите слънчоглед на Добруджанския земеделски институт се нареждат в световния топ 5 в света, като в същото време са на 2 пъти по-ниска цена, отбеляза още ученият.