За една част от земеделските стопани еднодневните трудови договори работят, други обаче доста се оплакват. По-добър вариант са срочните трудови договори. Това коментира за Фермер.БГ председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ) Светла Василева. 
 
 
„В нашето трудово законодателство е посочено как да наемеш сезонния работник. Наемаш го на срочен трудов договор. Първо така имаш една постоянна работна ръка, т.е. всяка година в този сезон и второ имаш работна ръка, с която си свикнал, той е свикнал и можеш да разчиташ.
 
Докато на еднодневния трудов договор – днес наемаш едни, утре други. Не са същите хора“, обясни Василева по повод появилите се в последно време коментари за недоволство от страна на стопаните за създало се неудобство в наемането на работници с еднодневен трудов договор. 
 
От юли месец 2015 г. до септември 2016 г. над 2000 земеделски стопани са попълнили над 269 000 образци за еднодневни трудови договори.  
 
 
„Неудобството идва от това, че им отнема много време в попълване. Единият екземпляр трябва да бъде в работника, т.е. той преди да започне работа, договорът трябва да се подпише и при една проверка да се види, че действително го има. И това ги затруднява, защото, когато има кампания, те наемат доста работещи.
 
Другото, което посочват е, че нямат голям избор от хора, които могат да наемат. Повечето са от малцинствените групи. Някои работят до към 10-11 часа преди обед и след това хвърлят кофата и си заминават.  А работодателят вече е подписал, че трябва да плати осигуровката и това изключително много затруднява земеделския стопанин, защото не е свършена работата, за която е наел хора“, каза Василева. 
 
Според нея има и друг проблем. 
„С тези 269 000 трудови договора не можем да видим колко работника са, защото може да са 20 човека, които са наемани непрекъснато, а може да е само един, не може да се разбере колко е работната ръка и колко е била полезна. Но при срочния трудов договор – по този начин можеш да свикнеш с работника“, обясни председателят на ФНСЗ .
 
Тя посочи като пример европейските страни, в които в края на месеца или в края на седмицата договорите се представят в съответните институции. 
 
 
„По време на работните групи, когато се приемаха тези трудови договори, имаше едно опасение, че работодателите може би няма да посочат или да предоставят всички тези еднодневни трудови договори. Затова беше прието в наредбата – в деня, в който е нает работника, да бъде попълнен този образец“, добави Василева.