Търсят се резерви за намаляване на съкращенията в институтите на Селскостопанска академия. Проблемът е обсъждан на среща на федерациите по земеделие при КНСБ и „Подкрепа” с ръководството на Академията, съобщи  Елена Колева – председател на синдикалната организация към КНСБ в Добруджанския земеделски институт. В срещата са участвали председателите на синдикалните формирования във всичките 25 звена на ССА.
[news]

„Знаем, че има скрити резерви в академията и това са пенсионерите, навършили години и стаж за пенсиониране до края на април, но които все още са на работа. Те са 93 бройки в цялата академия”, каза за Дарик Колева. Както е известно, работещите в ДЗИ протестираха срещу готвените там 16-процентни масови съкращения.
 
Колева обясни, че ще бъде подготвен анекс към браншовия Колективен трудов договор /КТД/, според който директорите на институтите ще могат да дадат възможност пенсионерите, които все още работят на трудов договор,  да преминат на граждански или временни договори.
 
Другото, което също ще залегне в анекса, е да се даде възможност на тези, които до края на годината ще изпълнят условията за пенсиониране, по взаимно съгласие да се пенсионират по-рано, като получат според КТД 7 месечни заплати.
 
В ДЗИ има 12 пенсионери,  но е въпрос на личен акт дали те ще пожелаят да се пенсионират. Ако това стане, съкращенията ще паднат на около 10%, коментира Колева.
 
На Общо събрание в сряда членовете на синдиката в ДЗИ ще бъдат запознати с анекса към КТД и ще вземат решение какви да бъдат действията им и дали да продължат с протестите.
 
Колева съобщи още, че академията е заявила пред МЗХ, че иска да се увеличи процентът на срочните трудови договори, за да могат да бъдат наемани хора за лятната земеделска кампания.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!