Турция има интерес към нашите шилета, агнета, овце за разплод , телета и говеда. Единственото нещо, което на този етап е проблем , е че не можем да правим жив износ на едър добитък, заради нодуларния дерматит. Въпреки това, те ни предоставиха възможност да изнасяме говеждо месо, което е добре. Надявам се това да се промени и нещата и в тази насока да се развият. Това каза за Фермер.БГ председателят на Управителния съвет на Сдружение „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов. 
 
 
Преди броени дни представители на българското земеделско министерство и техни турски колеги постигнаха договореност за износ на български живи животни към южната ни съседка. 
 
„Идеята е да дадем възможност на нашите фермери да продават директно в Турция, да се скъси веригата и да няма прекупвачи . Така нашият животновъд ще може да достигне до максимално хубава и изгодна цена за себе си“, обясни Синапов. 
По думите му, ако се погледне стратегически и се постигнат дългосрочни споразумения, нашите животновъди ще знаят, че имат един сигурен пазар и ще могат да си организират бизнеса
 
Синапов съобщи, че в момента се водят подобни преговори и с Катар. 
„Единственото нещо, относно едрия добитък, което трябва да се определи, е в кои кланици ще се колят животните. Причината за това е, че искането от турската страна е в тази кланици да не се колят и свине. Това не е проблем за нас“, заяви Синапов и допълни, че в скоро време се очаква група от турски ветеринари, който да пристигнат у нас и да заедно с тях да се определят кланиците, в които да се колят нашите говеда.  
 
„Те гарантират, че това месо ще се изкупува от тяхната държавна банка, която принципно купува внасяното месо. Това е силна гаранция, според нас“, обясни Синапов. 
 
Относно експортирането на дребни преживни живи животни се изисква, освен сертификата за износ, трябва да бъде попълнена и декларация за това кога е ваксинирано животното. 
 
 
„Върху това работим в момента, но се надявам да се изчисти по най-бързия начин. Искаме да можем да започнем по най-бързия начин да изнасяме, защото в момента в овцевъдството, не са много големи количествата, но има животни, които вече са шилета, за които от турска страна има страшно голям интерес и искаме това да стане навреме. Агнилната кампания започва по Нова година и февруари – март вече имаме възможност за доста по-големи количества“, обясни Синапов. 
 
Оказва се, че Турция има интерес и към българско пилешко месо. 
„Очакваме всеки момент забраната за внос за пилешко месо да падне и то също да може да се изнася в Турция“, коментира Синапов.