Синан Вейсал е успешен производител на плодове от русенската община Сливо поле. В градините си той отглежда няколко овощни вида, а любопитството и инстинктът му на маркетолог го карат да експериментира с нови видове, които доскоро бяха истинско табу за тази част от страната.

Цветан Филев: Настояваме преходната национална помощ да се запази и в следващия програмен период

 

За читателите на Агри.БГ той разказва защо е избрал работата в селското стопанство пред уюта на офиса. 

„Семейството - заложено ни е в гените от дядо ми, от баща ми. През 2002 - 2003 г., когато завърших университета, бях на едно посещение в Холандия. Там видях как хората развиват земеделие и реших като се върна в България да се занимавам с това. От малък съм бил в овощните градини и след един кратък анализ реших да пренасоча силите си изцяло към производство на плодове. И така, 2005 -2006 г. започнахме създаването на по-големи масиви. Стартирахме с праскова, с ябълка, след това влязоха и черешата, ябълката, крушата, смокинята и др.", разказва той. 

Пазарите винаги са най-голямото предизвикателство пред земеделските производители. За Синан Вейсал в овощарството планирането на видовете и сортовете е от ключово за успешния бизнес. 

„От година на година с евтиния внос и свръхпроизводството в страните около нас, пазарът става все по-труден и по-труден. Като се добави проблемът, че българите не са свикнали да работят заедно и всеки се спасява поединично - става много сложно“, казва още Вейсал, който е член на Управителния съвет на Браншовата камара "Плодове и зеленчуци". 

За собственото си стопанство той е намерил решение - още при създаването на градините е заложил 65 -70% от сортовете да бъдат за преработка. И по този начин няма проблем с реализацията. 

Традиционно производителите на плодове от Североизточна България продават на румънския пазар, но през последните години северните ни съседи имат собствена политика в това производство, която вече се усеща и у нас.

„Имаме проблеми през последните няколко години с румънските клиенти. Румънците, като държава също създадоха много големи площи от овощния градини. И затегнаха контрола по внос на плодове от България, съответно това тормози клиентите. И през последните две години чувствително спаднаха продажбите ни за Румъния“, разказва фермерът. 

Освен това безмитният внос от Украйна и Молдова през последните две години също пренарежда играчите на пазара на плодове. 

Стопанството на Вейсал опровергава в голяма степен тезата, че в този регион се гледа само жито. Той се опитва с личния си пример и помощта, която оказва на своите начинаещи колеги да задържи повече млади хора в региона и близо до земята. 

„Аз съм оптимист. Трайните насаждения и градинарството по принцип са начин да си запазим младите хора по селата и изобщо в страната. Но подхода при създаването на трайните насаждения трябва да е много внимателен, трябва да има много прецизно планиране“, споделя още Синан Вейсал, който вече е подал ръка на няколко млади стопани в региона да си направят овощни градини.