Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ-КНСБ) настоява за детайлен анализ и научно-обоснован подход на нарастване на осигурителните доходи на земеделските производители, пчелари и тютюнопроизводители, съобразен с реалностите в българското земеделие.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

В тяхното становище относно проектозакона за ДОО за 2022 г. се посочва, че при плащане на минимален осигурителен доход от 420 лв. за миналата година в никакъв случай не се покриват осигурителните права за минимална пенсия, а при пенсиониране фермерът, въпреки платените назад в годините още по-ниски осигурителни вноски, ще получи определената за страната минимална пенсия. 

„Осигуряването на неговата пенсия е за сметка на солидарната осигурителна система и подлага на изпитание принципа на справедливост в нея, защото на всички останали работещи, които навършват осигурителен стаж и възраст, пенсията им се определя на база на техния действителен осигурителния принос”, подчертават от Федерацията.

В същото време те обръщат внимание, че предложението е за драстичен скок на МОД с почти 60 %. В момента задължителните осигуровки за един земеделски производител, пчелар или тютюнопроизводител, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 116,76 лв. В случай че се приеме минимален осигурителен праг от 710 лв., дължимата задължителна осигуровка ще нарасне на 197,38 лв., което прави увеличение от около 80 лв. 

„Увеличението на осигурителните вноски със сигурност ще засегне най-уязвимата част от стопаните. Вярно е, че те и сега плащат трудно определената вноска и това е видно от средния осигурителен доход. Регистрираните стопани, осигурени за всички социални рискове, без трудови злополуки и безработица, през 2020 г. са 15 304 души, а осигурените само за пенсия са едва 11 983 души”, пишат от ФНСЗ

Според синдикалистите е недопустимо, когато се обсъжда МОД, да се говори само като за парична такса. Те настояват за спешен анализ на тази целева група осигуряващи се лица в отрасъла и съпътстващите дейности, който да отчита колко са тези земеделски производители, пчелари и тютюнопроизводители, в каква възрастова категория са (дали са пенсионери), от кои сектори са, какво произвеждат, от колко години се занимават със селскостопанска дейност, земеделието основна дейност ли е, имат ли друг трудов договор или доход от икономическа дейност и пр.

„Този анализ трябва да направи разлика между земеделски производители и прекупвачи на земеделска продукция и да аргументира възможности за насърчителни политики, облекчения и финансиране", категорични са от Федерацията.