Болестта син език вече покосява и дивите животни. От Агенцията по безопасност на храните в Пазарджик обявиха, че болестта вече е регистрирана и при дивите животни на територията на областта. До момента са умрели няколко муфлона в Горските стопанства в Широко поляна и Елшица, също и няколко сърни в Горското стопанство във Велинград. 
 
Седем муфлона от Държавното ловно стопанство "Широка поляна" в община Батак умряха от болестта син език в началото на месец септември. Собствениците на горските стопанства са предприели всичко необходими мерки за спиране разпространението на болестта. Дивите животни се пръскат с репеленти, като и непрекъснато се извършват проверки на територията на стопанството за състоянието на животните. 

От Областна дирекция „Безопасност на храните” - Пазарджик съобщават още, че случаите на заразени животни намаляват. 665 животни са умрели от болестта. Засегнатите от болестта овце са в 71 стада в 38 населени места в региона. По информация на дирекцията, досега 2/3 от животните, на които е приложено антибиотично лечение, са се излекували, а 1/3 от тях са умрели от "син език".

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!