Болестта „син език” е регистрирана от ветеринарните власти в Одринска област по селскостопански добитък в централното селище Хавса, съобщава БТА. Осем села в района са поставени под карантина

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

Огнището в южната ни съседка е открито след оплаквания за заболели животни. При направените изследвания било установено заразното заболяване. Областната дирекция по земеделие в Одрин незабавно е предприела мерки. Заболелите животни са изолирали Карантинирани са селищата в десеткилометровата зона около огнището. Забранени са транспортът и пазарът на добитък.

Община Хавса е обявила, че животните, донесени от тези села, няма да бъдат допуснати до общинския пазар за животни. Турските медии съобщават още, че се очаква карантината да продължи до края на месец октомври. На собственика на заразената ферма е наложена мярка за ваксиниране на животните. „Овцевъдите в района бързат да ваксинират стадата си”, споделя пред newsbeezer.com Недим Бурулдаги, жител на едно от карантинираните села – Абалар. 

Ветеринарните власти призовават стопаните на овце и говеда да следят за симптомите на болестта: внезапна температура до 40-42 градуса, смучене на устни веднага след началото на треската, оток на езика и устните, посиняване на езика, водниста, а после и гнойна хрема, язви и корички в устата и носа, затруднено дишане, отказ от хранене и други. Не всички от симптомите може да са силно изразени.

У нас син език бе регистриран последно през декември 2020 г. при елен и муфлон на територията на област Благоевград. В съседните Гърция, Македония и Румъния вирусът по преживните животно също бушуваше по това време.