Днес е Симеоновден. Денят се счита за началото на новата земеделска година, когато започват есенната оран, сеитбата и прибирането на реколтата от орехи. 
 
Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.
 
Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата. След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина, пише Дарик.
 
Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата - ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно.
 
Честит празник на имениците днес - Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!