Темата за таван на директните плащания беше прегърната от всички представители на политическите партии на срещата и това искрено ме радва. Така и зърнопроизводителите ще дойдат в групата на чувствителните сектори. Това коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев пред Агри.БГ след срещата за  кабинет на тема "Земеделие", която се проведе във вторник. 

Всичко по темата вижте тук

“По регламент таванът за бъдещия програмен период на ЕС се предвижда да варира от 60 000 до 100 000 евро. У нас най-вероятно ще бъде приета идеята за таван 60 000 евро, с намаляващо плащане до 100 000 евро”, коментира Симеон Караколев като припомни, че НОКА заедно с други над 20 организации бяха подписали споразумение за строг таван на плащанията. 

Според него цифрите и фактите са достатъчно показателни, че по този начин разпределението на средствата води до нарушаване на баланса в подпомагането.

"И сега, когато се опитваш да го възстановиш, има недоволни, но това е нормално. Темата с таваните я дъвчем от повече от една години. Всичките сме осъзнали, че е дошло време за строги тавани, както и за наредба за изкуствено създадените условия, която да се прилага стриктно, за да няма изкуствено разделение на стопанствата”, каза още Караколев и припомни, че все още в близо 7000 овцевъдни стопанства техниката е примитивна, а доенето на животните се извършва почти само на ръка.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Като цяло впечатленията му от срещата са добри.

“Това беше политическа среща преди всичко, като според мен бе достатъчно изчерпателна. Досега не съм бил свидетел на подобни като формат партии, набелязване на теми, задачи и политики в сектора. Видях консенсуса при всички партии, което иначе почти не се наблюдава”, категоричен е Караколев.

По думите му основните и важни цели, които бяха набелязани и одобрени в животновъдството са: промяна на административния натиск, проблема с пазарите, сдружаването, оземляване, промяна в законодателството при пенсиониране на животновъдите, както и разпределението на пасищата.

Караколев: Целите съществуват и вече са начертани - и като проблематика и като път за решаване.


“Видях много предложения, които гонят една и съща цел, но са с различни имена. За мен хубавото е, че повечето от партиите са припознали казусите и наблягат на тях и на целите за справянето с тях. Затова вярвам, че сега ще се опитат да направят всичко възможно, за да ги реализират. От тях зависи. Все пак после те са тези, които ще оберат негативите”, заключи съпредседателят на НОКА.