Високите цени на фуражите са най-големият бич за фермерите. Може би от 1 месец очакваме Министерството на земеделието (МЗм) да представи система, чрез която да се обезпечат животновъдите. Това каза Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) по време на пресконференция за юбилейното издание на Събора на овцевъдите, чийто медиен партньор е Агри.БГ.

Украинското зърно се спасява през Румъния

“Имахме две срещи с финансовия министър, в това число и със земеделския. На тях те изразиха готовност да се отпуснат средства, за да се обезпечат животновъдите с фуражи. От една страна, това ще доведе до планово и не толкова шоково поскъпване на крайния продукт за потребителите. А от друга, ще задоволи продоволствената сигурност на страната”, обясни Караколев.

По думите му две са опасностите в момента.

“При тези високи цени на фуражите животновъдите започнаха да унищожават стадата си. Това се наблюдава още от есента. По наши наблюдения с близо 30 000 са намалели овцете само за една зима заради кризата. Това, от своя страна, застрашава продоволствената сигурност на страната. Най-голямото ми притеснение обаче, което ще може да се потвърди след Гергьовден, е, че България от нетен износител ще се превърне в нетен вносител”, сподели съпредседателят на НОКА.

Според него, ако не се приложи правилната формула, с която да се обезпечи фуражът за животните, фермерите ще продължат да ликвидират стадата си.

“Няма незасегнат сектор от селското ни стопанство. В говедовъдството ситуацията е дори още по-тежка. Зърнопроизводството също е засегнато макар и по-малко. Затова ще предложим мярка на МЗм, с която да се насърчат фермерите да оставят качествени женски животни за разплод”, обясни Караколев и добави:

“Кощунство е, че имаме условия за отглеждане на животни, а не го правим. Кощунство е, когато тази държава е отглеждала 10-12 пъти повече животни, а в момента не го прави. Кощунство е, че има хора, които искат да се занимават с животновъдство, а държавата ги отблъсква”, заключи той.