Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), заедно с представители на животновъдния сектор участва в среща с ветеринарна мисия от Турция. Причината - отваряне на пазара за дребни преживни животни за клане. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за Агри.БГ.

Сроковете през март, за които да внимавате

“Турция усеща дефицит на агнешко месо и търси пазари. Искат да купуват от нас. Турция обаче не иска да купува български ушни марки, а животни!”, каза Караколев.

По думите му обаче е много важно как ще се контролира целия този процес, защото исторически погледнато, последните сделки за български животни, бяха компрометирани с румънски. Агри.БГ веднага се сети за един от примерите от далечната 2013 г. когато Турция прекрати вноса на български агнета, именно заради разкритие, че „недобросъвестни" ветеринари подправяли румънски агнета, представяйки ги за български. Тогава “схемата” беше именно с подмяна на ушните марки.

Сега обаче топката е в полето на Турция, като се очаква допълнителна яснота.

“Чакаме ги да си направят срещите. Това е пазар все пак. Ние можем да отворим пазар за например 50 000 агнета, но трябва да се знае каква е цената. По моя информация, от хора в Турция, агнетата за килограм вървят по около 50-55 турски лири (6.28-6.91 лв/кг - бел.а). Трябва да е и ясно как ще се контролира целия този процес. Много е важно да знаем квотата и за какъв период от време ще бъде. Искаме параметри и дългосрочно планиране”, категоричен е той и добави:

“Тази цена от 50-55 турски лири може да се вижда ниска, но например ако няма ограничение в килограмите на животното и квотата е ежегодна за период от 5 години, например, тогава овцевъдите ще имат възможност да планират добре. Всичко трябва да минава през асоциациите, за да може да стане планирането. Освен това те ще бъдат като един допълнителен гарант, че животните които заминават за Турция, ще са български”, смята Караколев.

Въпреки това на срещата не се е коментирала цена, а единствено възможности и нагласи.

Д-р Георги Чобанов, началник отдел „Здравеопазване по животните“ в ОДБХ-София град, коментира темата в социалните мрежи. Там той написа:

“Вече сме го коментирали многократно, като миналата година дори не успях да си купя агнешко за Гергьовден! Ами нямаме достатъчно агнета дори за нас за Великден и Гергьовден, а ни спукахте да искате пазари. И ги отворихме, напук на болестите - освен в ЕС, още Турция, Йордания, Саудитска Арабия.... Сега е ваш ред - правете агнета и атрактивна цена - разбирай ниска себестойност”, пише д-р Чобанов.

Симеон Караколев потвърди, че пазарът едва смогва да бъде задоволен.

“Едвам смогваме да захраним вътрешния пазар. Тук ясно трябва да се направи една равносметка от всички - от бранш и администрация. И за пореден път трябва да съдим за неговия ефект по резултата, а не по очакванията на някого, изследвания или анализи за нещо. Трябва да започнем да си сверяваме часовниците по резултатите. Все още овцевъдството не е застанало под един знаменател с плодовете и зеленчуците, например, които задоволяват около 30-40-50% от вътрешното потребление. В оптимални линии сме да задоволим нашето потребление, но хората имат желание! Това значи, че не само трябва да задържим това желание в тях, а и да го развием!”, заключи Симеон Караколев.