Премиерът Кирил Петков и земеделския министър Иван Иванов чуха проблемите на животновъдния сектор от първо лице. Срещата се проведе на 15 февруари, а основните въпроси, които вълнуват фермерите, остават висящи.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Сред основните теми, които бяха дискутирани на срещата, бе държавната помощ по de minimis. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) предложи изплащане на средствата до 7 март.

“Сега това, което чакаме е да се провери дали срокът за кандидатстване може да са съкрати и съответно да се направи извънреден Управителен съвет (УС) на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ)”, коментира пред Агри.БГ Симеон Караколев - съпредседател на НОКА.

Друга актуална тема, обсъдена на срещата, бе Ковид мярката. В началото на месец февруари, над 30 организации в земеделския и животновъден сектор настояха за увеличаване на бюджета по мярката.

След заседание на Тематична работна група, всички браншове излязоха с предложения за отделни ставки по сектори. Все още обаче нищо не е ясно за това как ще се разпределят предвидените 111,5 млн. лева.

“Изчакваме да се направи базата за ставките по Ковид мярката. Иначе премиерът Кирил Петков каза, че мярката действа до 30 юни. Така че министърът през месец април може да пусне искане до Европейската комисия (ЕК) за удължаване на мярката с още 6 месеца и така реално през юли месец, да се актуализира бюджета и да стартира нов прием”, обясни Караколев.

Браншът остава в очакване за това кога ще бъде обявен бюджета за сектор животновъдство по Ковид мярката, както и отделните ставки на една животинска единица.