Ще отправим предложение за опростяване и комбиниране на екосхемите в животновъдството”, заявява пред Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Промениха правилата за раздаване на пасища

В момента в сектора правят анализ на екосхемите от изминалата кампания. Предстои Управителният съвет на НОКА да обсъди темата, която ще бъде коментирана и на ниво БАК. По думите на Караколев е ясно вече, че изпълнението и отчитането на екосхемите се оказва прекомерно трудно.

За един животновъд е много сложно да кандидатства по няколко схеми, които е възможно да бъдат обединени в една. България е една от малкото държави, която има безброй екосхеми и това затруднява както бенефициентите, така и администрацията, подчертава браншовият представител.

Той обръща внимание и на факта, че към момента, извън регулярния срок за плащания, животновъдите продължават да чакат такива по две екосхеми и по хуманно отношение. Това според него е още едно доказателство, че обработката на толкова схеми създава проблеми и забавяния.

"Говорим за облекчаване на административната тежест, а в същото време реалната ситуация за животновъда по време на проверки е, че му се изискват над 20 документа от различно естество. За какво облекчаване говорим тогава?

Ще искаме отваряне на Стратегическия план и разглеждане на цялостната политика по отношение на животновъдството”, казва на финал Симеон Караколев.