Последните няколко месеца сме обърнали Министерството на земеделието (МЗм) на църква. Само се молим за едно, за второ. Опитваме се да убеждаваме властта, която в момента е много нерешителна. Трудно се вземат решенията. Бавят се. Това коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев в Алтернативата.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

“Когато липсва решителност и адекватност в намесата се получава едно безсилие. Това вероятно се дължи на политическата конюнктура в страната. Не мога да кажа защо така се случва. Ние виждаме какви са резултатите от закъснелите действия.Сега е нужно секторът да бъде подпомогнат. Сега е кризисната ситуация”, добави той и конкретизира кои са трите стъпки, които трябва да предприеме МЗм, за да спаси овцевъдния и козевъдния сектор.

“Първото вече е направено - изплатиха de minimis на производителите. На второ място - в рамките на 15 дни да се изплати Ковид помощта. Това е жизнено важно за фермерите. На трето място - в рамките на този месец да се подсигурят средства на фермерите да си купят фураж, докато той не е стигнал космически цени”, категоричен е Караколев.

По думите му на някои места в страната 1 кг фураж вече изпреварва цената на 1 л краве мляко.

“Въпросната суровина, която има най-малко придадена стойност в държавата ни, се произвежда и се изнася. Това е борсова суровина - пшеницата, както и царевицата и с оглед на ситуацията в Украйна, тези цени вървят стремглаво нагоре. Колегите вече не издържат. Животните се колят, а самото животновъдство се създава 20 години”, добави той и заключи с една статистика, а именно - поне 30 000 по-малко овце са останали в България само за една зима. По информация на Симеон Караколев една част от тях са изнесени за Турция, а другите са заклани.