Симеон Караколев: Няма риск българските агнета да останат непродадени!
Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев
Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев от Асоциацията на млечните овце по повод предстоящите пролетни празници, увеличаващото се търсене на агнешко месо и очаквания внос.
Въпреки очакванията за вносно месо от Нова Зеландия, Караколев е категоричен, че няма риск българските агнета да останат непродадени и това е показателно в годините. Кога остават непродадени агнета?!? Няма такъв риск!!!, посочи той.
Цените на дребно на вътрешния пазар са 6 – 7 лв/кг. живо тегло, а на едро 4,50 – 5 лв. без ДДС. Като се добави и ДДС-то , цената стига 5.50 – 6 лв./кг., посочи Симеон Караколев и допълни: Не може да да получаваш субсидия, а някои животновъди вземат субсидия над 120 лева/овца и да се мръщят, че продават агнето на 4,50 лв/кг живо тегло. Това е световната цена.
Според Симеон Караколев трябва да се насърчи потреблението на агнешко месо в България и Държавата трябва да създаде предпоставки за това. Да се помисли за организацията: „Ти организираш един процес и създаваш предпоставки за това фермерът да лъже, да го коли нелегално, да се чуди на кого да продаде кожата – всичко това е сива икономика... Кой ще си закара двете агнета до лицензираната кланица, която е на 50-60 км, например? Всеки който има ферма, при съвсем минимални изисквания, трябва да има право легално да коли животните си“, коментира Симеон Караколев.
ПРЕДИ 6 часа
Планират се рестрикции за говедата в Централен Балкан
Напрежение и недоволство сред животновъдите създават увеличените 2,5 пъти норми за пасищна площ на говеда и коне
ПРЕДИ 9 часа
Готвят се промени в агроекологични интервенции
Те засягат дейностите за пасторализъм, хуманно отношение към животните, подсяване на пасища
16.04.2024
Как животновъдите да преодолеят недостига на работна ръка?
Във фермите отиват да работят или неквалифицирани, или застаряващи хора