Вносът на агнешко месо от Нова Зеландия и Австралия към Европа не може да се ограничи, тъй като двете държави имат споразумение с ЕС. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев от Асоциацията на млечните овце по повод предстоящите пролетни празници, увеличаващото се търсене на агнешко месо и очаквания внос. 
 
Въпреки очакванията за вносно месо от Нова Зеландия, Караколев е категоричен, че няма риск българските агнета да останат непродадени и това е показателно в годините. Кога остават непродадени агнета?!? Няма такъв риск!!!, посочи той. 
 
Цените на дребно на вътрешния пазар са 6 – 7 лв/кг. живо тегло, а на едро 4,50 – 5 лв. без ДДС. Като се добави и ДДС-то , цената стига 5.50 – 6 лв./кг., посочи Симеон Караколев и допълни: Не може да да получаваш субсидия, а някои животновъди вземат субсидия над 120 лева/овца и да се мръщят, че продават агнето на 4,50 лв/кг живо тегло. Това е световната цена.
 
Според Симеон Караколев трябва да се насърчи потреблението на агнешко месо в България и Държавата трябва да създаде предпоставки за това. Да се помисли за организацията: „Ти организираш един процес и създаваш предпоставки за това фермерът да лъже, да го коли нелегално, да се чуди на кого да продаде кожата – всичко това е сива икономика... Кой ще си закара двете агнета  до лицензираната кланица, която е на 50-60 км, например? Всеки който има ферма, при съвсем минимални изисквания, трябва да има право легално да коли животните си“, коментира Симеон Караколев.