Очаква се над 2000 души от чувствителните сектори в селското стопанство да изразят недоволството си на протест пред сградата на Народното събрание на 2 септември. Това ще стане, ако в актуализацията на държавния бюджет не се осигурят пари за земеделието. Това съобщи  Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за Агри.БГ.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Протестът е предвиден да се състои в четвъртък, 2 септември от 8 до 19 ч. на площад Народно събрание до паметника “Цар Освободител”, научи още Агри.БГ.

Причината за протеста е, че към момента в проектозакона, внесен в Народното събрание липсва актуализация за бюджет за сектор “Селско стопанство” за 2021 г., въпреки поисканите 110 млн. лв. от ресорното ведомство.

“От Министерството на финансите са счели, че сектор земеделие не се нуждае от поисканите 110 млн. лв., като от тях 70 млн. лв. бяха предвидени за Ковид мярката. Идеята беше чрез нея да се подпомогнат всички сектори без зърнопроизводството заради тежката година. Това е един допълнителен механизъм, тъй като страната ни достигна тавана по минималната държавна помощ de minimis. Именно затова Ковид мярката беше нашата алтернатива. А освен това фермерите не участват в мерките 60/40 и 80/20”, заяви Караколев и добави:

“Става въпрос за оцеляването на стопанствата ни, а разходите се увеличават с всеки изминал ден – скочиха цените на фуражите, горивата са повишени с над 30% спрямо същия период на миналата година, изкупните цени на продукцията ни е „замръзнала”, повишиха се разходите за купуване на предпазни средства и препарати за дезинфекция. Наред с това с неистови сили поддържаме средства за заплати и осигуровки на работния персонал, продължаваме да плащаме данъчните си задължения и така нататък. Изправени сме пред безпрецедентна криза, която продължава вече доста дълго време и полагаме огромни усилия секторът да продължава да работи”, каза още той.

Останалите 40 млн. лв. пък бяха поискани за други схеми за държавни помощи.

Преди дни близо 20 браншови организации входираха свое искане по темата за отпускане на 70 млн. лв. за сектор “Земеделие”. И въпреки че според Караколев депутатите няма да допуснат да мине актуализация на бюджета, без в нея да са включени средства за земеделските производители, той заедно с други асоциации от чувствителните сектори анонсира готовност за протест, ако все пак пари не се намерят.

„Ако не успеят да се намерят 70 млн. лв. за сектор “Селско стопанство”, ние остaваме в протестна готовност, като в четвъртък ще протестираме пред Народното събрание“, заключи Караколев.