Край Петропавловския манастир отново се събраха животновъди от цялата страна и техни колеги от 16 държави и 14 браншови организации от различни страни. Съборът се организира от Сдружение Национален събор на овцевъдите в България и Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

 

В Събора тази година ще се включат още 30 занаятчии, 18 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 14 производители на месни и млечно овчи и кози продукти, хиляди фермери от цялата страна. „Традицията е повторение с функцията на приемственост, което включва придобиването на знания и памет, усвояване на обичаи и на обредни практики, на чувствителност към наследената духовна и битова култура, утвърждаване на ценностите. Но традицията е и процес.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

При всяко повторение на събитията се затвърждава стойностното, общозначимото, мъдрото, полезното. Критериите не са еднолични, а общностни и поколенчески“, заяви при откриването на Събора Симеон Караколев, организатор на Събора и председател на Националната асоциация за развъждане на на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ). Той допълни, че амбицията на организаторите е да превърнат това събитие в традиция като утвърждават и развиват равностойно стопанския и етнокултурен аспект на форума.

 

„Затова сме тук заедно – всички тези, които от ранни зори работим за своите стада, за новите технологии, за науката и практиката, за тази древна и съвременна професия – овчарството. Ние сме наследили тази професия от дедите си и за нас тя е родово послание. Ние имаме смелостта и амбицията в нашето съвремие да развиваме родното традиционно овцевъдство“, каза още Симеон Караколев преди официалното прерязване на лентата, с което беше даден старт на третото издание на Националния овцевъден събор.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!