Министър Симеон Дянков съобщи днес по време на парламентарния контрол, че се обсъжда механизъм с възможност земеделските производители да се приспадат реално извършените от тях разходи, а не фиксиран процент от нормативно признатите разходите, както е сега. Във връзка с това от министерството обмислят и въвеждане на задължението земеделските производители да водят счетоводство.

Предложеният механизъм обаче се очаква да бъде приет със Закона за бюджета за 2012 г. и не може да се приложи към изтекъл данъчен период, заяви финансовият министър. Това означава, че фермерите ще могат да се възползват от облекченията за реализираните си доходи през настоящата година, но данъците им за 2010 г. ще останат дължими.

Така физическите лица-земеделци ще платят от четири до седем пъти повече от юридическите лица заради новия начин на облагане на доходите на фермерите, който беше въведен за 2010 г. Селските стопани да плащат данък за 40 на сто от оборота си, което би могло да предизвика редица фермерски протести и дори заплахи за блокади на границата с Румъния и Гърция, размишляваха депутатите в парламента.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Обсъждат фермерите, регистрирани по ДДС, да се приравнят с ЕТ