Градушката, която падна в редица региони на страната в четвъртък, 13 юни, унищожи хиляди декари с реколта. Парцелите все още се обследват, но фермерите остават притеснени.

“Падналата градушка унищожи хиляди декара реколта и насаждения при нас във Врачеш и всички землища наоколо Ботевград, Трудовец и Литаково. Повечето стопани не сме застраховани”, коментира за Агри.БГ Силвия Иковска.

Още тази сутрин младата дама вече е подала заявления в общинската служба по земеделие и очакват обследване на щетите. 

Трябва ни помощ. Наистина се надяваме този път държавата да ни „отбележи“ и да ни помогне, било то с de minimis или с компенсация за пропадналите площи

Създадоха се купища изисквания към нас - фермерите и обработката на нивите ни. Всичко това допълнително утежнява нашата работа, но въпреки това ние спазваме всичко. Затова и смятам, че в такъв момент, е редно да ни се помогне”, категорична е Силвия.


По думите й най-близката ракетна площадка е във Враца. Именно затова младата дама смята, че е нужно изграждането на подобно съоръжение в ботевградско и то в най-скоро време.

“Почти всяка година има градушки и щети, но бедствие в такъв мащаб не е имало. Абсолютно всичките ми насаждения са съсипани на 100% - ниви с тритикале, царевица, овес, а и не само моите - всички колеги в района сме потърпевши. Беше страшно смесица от силен вятър и градушка с размери на яйца.

В същото време това се случва точно дни преди жътва. Това е най-тежкото, защото ние вече сме дали всичко от себе си - стотици хиляди левове за торове, препарати, толкова много труд. А накрая бедствие с подобен мащаб и сила унищожи всичко за 20 минути”, каза Силвия и отново призова държавата за адекватна и навременна подкрепа.

Междувременно министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще посети днес, 14 юни,  един от най-силно засегнатите райони от вчерашната градушка - община Нова Загора, област Сливен.