Авария на строеж за силози в Пазарджик предизвикала разрушаването на два от тях. По време на проверката се оказало, че те нямат издадено разрешение за ползване, но въпреки това са били пълни със зърно, съобщават от Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Пазарджик.

Таван на плащанията - вижте трите варианта

На 19 август РДНСК-Пазарджик направила проверка за настъпила авария на строеж, представляващ пет броя силози за зърно с разтоварище и метална козирка над него. Строежът е първа категория и се намира в терен за производствена и складова дейност, търговия и услуги в местността „Татар Мезар“, гр. Пазарджик, общ. Пазарджик. Оказало се, че обектът няма издаден акт 16.


За щастие, при инцидента, който се е случил на 16 август,  няма пострадали.

Участниците в строителството не са уведомили РДНСК Пазарджик в задължителния 24 часов срок. Не е съставен и констативен протокол.

Разрушена е металната конструкция на първи и втори силоз. Изтекло е складираното в тях зърно. Нанесени са щети на металната козирка над разтоварището, поради което същата е силно наклонена и опасна. Изцяло е паднала елеваторната кула, а пасарелката е рухнала в частта й до третия силоз”, констатират инспекторите.

За строежа е одобрен проект и е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Пазарджик. „РДНСК Пазарджик издаде заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи. Изключение правят само мерките за незабавно обезопасяване и укрепителни мерки, с оглед локализиране на аварията и недопускане на увреждане на съществуващи сгради и съоръжения в съседни имоти”, съобщават от Дирекцията.
   
Предстои административно наказателно производство за установените нарушения от участниците в строителството, а именно: възложителя, строителя, строителния надзор, техническия ръководител, авторския надзор по част "Конструктивна", и координатора по безопасност и здраве.