„Стратегия за управление на болести по пчелите" е темата на видеолекция, представена от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Областен пчеларски съюз – Плевен. 

Какво куца в платформата за оповестяване?

За важността на силното пчелно семейство подробно обяснява лекторът проф. Калинка Гургулова. Силните пчелни семейства презимуват по-добре, изразходват по-малко храна, по-бързо се развиват през пролетта и почти не боледуват. Това са само част от изброените в лекцията позитиви за стопанина. Но по-големият въпрос е: Как да се постигне такова семейство?

Експертът дава изчерпателна информация за всички стопански значими болести по пчелите, причинени от бактерии, гъбички, вируси, акари, насекоми, вредители. В презентацията са обяснени и симптомите, по които се познават.

Американският гнилец например може да се познае по това, че ларвата постепенно потъмнява до тъмнокафява и черна, забелязва се прошарване на пилото, капачетата потъват, често са пробити с дупчици. Запечатеното пило променя цвета си от седефенобял до тъмнокафяв.

Тежките инфекции имат тъмни корички, които лежат на дъното на килийките с пило, образувани от изсъхналите остатъци от умрели ларви. За откриването на заболяването се взема проба от пито с пило – размери 20 – 25 см². Проф. Гургулова разяснява и начините за превенция на заболяването.

Във видеото ще откриете и подробни схеми за борба с основните болести по пчелите, както и с какво, кога и как да се третират пчелините.