Като по чудо почти без щети по селскостопанските насаждения се размина силна градушка, която падна в няколко врачански села. Ледените късове не успяха да нанесат поражения по две основни причини – бяха примесени със силен дъжд, а зърната бяха с размери между грах и лешник.

Силна градушка отчая семейство, но му даде и нови надежди

„По време на силната гръмотевична буря над региона се чуваше отчетлив звук от изстреляните противоградни ракети и според мен този път навременната намеса на установките за борба с градушката си свършиха работата”, коментира собственикът на зеленчукова градина Спас Генов.

Той гледал стихията от дома си, но мислел основно за градината си с домати.

„Аз все пак ще мина да направя няколко огледа през следващите дни, защото чак не ми се вярва да сме минали метър от тази стихия. Доматите на полето тъкмо са вързали и ще проверя дали не са надупчени”, обясни той.

Според него хубавото в случая е, че дъждът беше напоителен и това е изключително полезно за насажденията след поредното засушаване в региона.

„Земята буквално се беше нацепила, защото след дъждове от седмици наред веднага пеква силно слънце и брули вятър. Няма как влагата да се задържи при такива условия”, коментира той.

Валежът този път беше обилен и падна в почти цялата област. Най-сериозен беше той в селата Лютаджик и Згориград. Там ледените късове се сипаха дълго над самите населени места и почти унищожиха градините в дворовете на хората.